Aandachtspunten

Punten van aandacht voor je overweegt om een IJslandse Herdershond in je leven toe te laten:

IJslandse Herdershonden zijn sociale honden.  
IJslandse Herdershonden zijn aanhankelijke gezinshonden die het liefst veel tijd met hun baasjes doorbrengen. Ze kunnen zich ongelukkig voelen als ze regelmatig langere tijd alleen moeten zijn.

IJslandse Herdershonden en hun angst om iets te missen en verlatingsangst
IJslandse Herdershonden zijn nieuwsgierig van aard en willen overal bij betrokken zijn. Ze vinden het niet prettig als hun baasjes zonder hen iets gaan doen. Wanneer je dat doet is de kans aanwezig dat ze blaffen wanneer je weggaat.
Het is belangrijk om het alleen leren zijn stapsgewijs op te bouwen om dit gedrag te voorkomen. Veel eigenaren ervaren dit blaffen als een aandachtspunt, vooral als ze directe buren hebben. Wanneer je het alleen leren zijn te snel opbouwt of als je te snel gaat, kan verlatingsangst ontstaan.

IJslandse Herdershonden zijn vocaal en blaffen gemakkelijk.  
IJslandse Herdershonden zijn waakzame honden die blaffen om iets onder de aandacht van hun eigenaar te brengen. Deze eigenschap kan ze tot een uitstekende waakhond voor een gezin maken: het is een hond die alleen maar blaft en niet bijt.
Bij waarnemen van nieuwe dingen die ze zien, horen of ruiken is het hun taak om te blaffen. Dit is sterk instinctief en zit in hun genen. Wil je niet een hond die blaft, kies dan voor een ander ras.

IJslandse Herdershonden willen alles hoeden, inclusief auto’s.  
Vanwege hun herdersinstinct hebben IJslandse herderspups vaak de neiging om auto’s en andere bewegende objecten achterna te gaan en te controleren. Het is essentieel om hier onmiddellijk mee aan de slag te gaan zodra je dit gedrag opmerkt, zowel voor hun eigen veiligheid als die van de omgeving. Ze zijn niet betrouwbaar als ze niet aangelijnd zijn en moeten in een omheind gebied worden gehouden. Eenmaal ze iets in hun hoofd hebben, zetten ze door en reageren ze vaak niet op jouw signalen.

IJslandse Herdershonden zijn erg intelligent
IJslandse herdershonden zijn intelligent en hebben een sterk probleemoplossend vermogen. Ze zijn goed trainbaar en leuk om dagelijks mee te werken. Ze kunnen anticiperen op de behoeften van hun baasje en leren gemakkelijk commando’s, zolang de oefeningen niet te repetitief zijn en je creatief blijft. Ze moeten wel het nut van de oefeningen inzien. Bovendien zijn ze creatief en vindingrijk, waardoor ze soms met oplossingen komen die je zelf niet had bedacht.

IJslandse Herdershonden zijn erg energiek
Vooral in de eerste jaren hebben IJslandse Herdershonden zowel fysieke als mentale uitdaging nodig. Bij voldoende uitdaging zullen ze binnenshuis relatief rustig zijn. 

IJslandse Herdershonden zijn reactief
IJslandse herdershonden hebben, net als veel andere herdersrassen, van nature de neiging om beweging te beheersen. Omdat ze sociale honden zijn, willen ze elke persoon en hond ontmoeten die ze zien. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk reactiviteit aan de lijn ontwikkelen als ze niet leren passerende mensen en honden te negeren.