Alleen thuis laten

Een IJslandse Herdershond is een hond die graag bij zijn mens wil zijn. Wanneer je dat weet, dan kun je je vast voorstellen dat hij het niet op prijs stelt dat je hem alleen thuis zult laten. Daarom is het alleen thuis leren zijn ook een punt van aandacht als je voor dit ras kiest. Er zijn IJslandse Herderhonden die je niet aangeleerd krijgt om ontspannen alleen thuis te blijven. Dus kies je voor een IJslandse Herdershond, wees er dan op voorbereid dat de kans aanwezig is dat je leven er met een IJslandse Herdershond heel anders kan uitziet dan je bij voorbaat gehoopt had.

Je moet heel veel tijd investeren en niet te snel beginnen. Je leest vaak op internet dat je een pup in 3 weken kan leren om alleen thuis te zijn, tel daar, voor de gemiddelde IJslandse Herdershond, maar een aantal weken bij op. En bij sommige zal het nooit lukken. Beginnen voor de 12 weken is over het algemeen al niet handig. Ze zijn dan namelijk nog niet zover dat ze zonder je kunnen. 
Tussen de 12 en 15 weken beginnen is vroeg genoeg, je zal dan namelijk ook gaan merken dat ze wat zelfstandiger worden en wat meer afstand van je gaan nemen.

Tot die periode is het zaak om je pup te leren kennen. Ook moet de pup jou leren kennen en leren dat hij jou kan vertrouwen. Het is een hele uitdaging voor beide partijen als je elkaar niet kent.
De emotionele ontwikkeling van je pup is de leidraad voor het alleen leren zijn. Je kunt namelijk niets forceren. Dus in de weken die komen kun je gaan uitvinden wanneer hij even afstand van je kan nemen. Of hij blijft slapen wanneer je opstaat. Blijft hij slapen als er onrust in huis is. Dat zijn zaken die jouw helpen om uit te vinden wat te doen.
Hem alleen thuislaten terwijl hij jou alleen maar op de voet wil volgen, zal geen succes worden. Je pup heeft dan echt nog meer tijd nodig. Hierbij kan het helpen om minder intensief contact te maken met je pup. Ik weet dat het heel verleidelijk is om je pup steeds te willen knuffelen en met hem te spelen, maar hij moet de wereld ook alleen leren verkennen. En natuurlijk ook alleen leren spelen.

Het moeilijkste deel voor hem is dat jij bij hem weggaat. Dat er een deur dicht gaat en hij niet met je mee kan. Zolang je pup jou op de voet volgt en jij nog niet naar het toilet kunt gaan zonder protest van je pup, dan kun je ook niet starten met alleen laten. Je kunt er dan ook zeker van zijn dat hij zich zal laat horen (blaffen en/of janken). Misschien stopt hij na enige tijd met zich laten horen, maar zijn gevoel zal er een volgende keer niet beter op worden. En is de kans groot dat er steeds meer stress opbouw ontstaan zodra hij de signalen waarneemt dat je weg zal gaan. Sommige puppy’s zullen na een kort protest rustig worden, maar gebeurt dat niet, dan is de start van het ontwikkelen van verlatingsangst geboren. Voorkomen van het ontwikkelen van verlatingsangst is effectiever dan uitproberen of jou pup wel degene is die het aankan. De kans is namelijk heel erg groot dat je het nooit meer aan je hond geleerd krijgt.

Bedenk dat, ook al lukt het je om de IJslandse Herdershond zonder stress alleen thuis te laten, je het niet moet willen. En korte boodschap doen nadat ze lekker gewandeld hebben en ze willen slapen, zal niet onoverkomelijk zijn, maar je moet ze zeker niet dagelijks alleen laten en zeker niet langer dan een paar uur.
Ze zijn het meest gelukkig als ze in jouw nabijheid kunnen zijn.

Bij vragen mail naar: info@herminastout.nl