Bench

Tegenwoordig lijkt het heel normaal om je hond in een bench te houden, maar de meeste IJslandse Herdershonden vinden het vreselijk om beperkt te worden in hun vrijheid.
Wanneer je ze beperkt in hun vrijheid, kan er snel frustratie ontstaan wat zich uit in blaffen en gillen. De kans is groot dat door het sterke karakter, wat de meeste hebben, de frustratie alleen maar toenemen. Dus denk niet ‘ik laat hem maar piepen/janken/blaffen;’, want de kans dat hij het opgeeft is niet zo groot. Je kunt het al aan de toon horen of hijwel of niet zal stoppen. Gebeurt dat laatste is de kans dat je hem nooit meer alleen kunt laten doordat het uitgroeit tot verlatingsangst. De kans hierop is, zeker bij een IJslandse Herdershond, heel groot.

Natuurlijk kun je geluk hebben, wanneer je ervanuit gaat dat je je pup in een bench kunt stoppen zonder dat je aandacht hebt besteed aan het aanleren, dat hij na een poosje stopt met blaffen en muiten. Maar de ervaring heeft geleerd, dan dat over het algemeen niet tot succes leidt. Erger nog, het is verre van dat.
Dat komt mede omdat de IJslandse Herdershond een mensen hond is, ze willen graag bij je zijn. Wanneer je veel van huis bent, moet je je afvragen of IJslandse Herdershond wel in je leven past. Je wilt immers toch het beste voor hem.

Communicatie
De IJslandse Herdershond is heel goed in staat om met zijn mens te communiceren.
Dat gebeurd al in de eerste nachten als hij duidelijk maakt dat hij zich alleen voelt of dat hij eruit moet voor een plasje of misschien meer. De pup leert vertrouwen te hebben dat als hij roept, jij komt om hem te helpen.

Vervolgens wil je overgaan naar alleen thuis blijven. Wanneer hij

Om die communicatie niet te verstoren is het belangrijk om hem dingen uit te leggen binnen zijn kunnen. Het klinkt misschien gek, maar juist doordat je ingaat op zijn behoeften wordt niet alleen zijn veiligheidsgevoel vergroot, maar ook de wil om naar jou te luisteren zal steeds groter worden.

Wanneer jij jouw pup voor de zindelijkheidstraining in een doos of bench laat slapen en je hoort hem, dan weet je dat hij naar buiten moet voor een plasje of meer.

Maar je moet je hierbij oprecht afvragen dat wanneer hij jou om hulp roept en jij niet reageert, wat voor hem de reden moet worden om naar jou te luisteren wanneer jij hem roept.
Dan is er ook het type pup wat zich helemaal overstuur zal blaffen en muiten en niet tot rust komen. Je kunt je vast voorstellen dat het gebruik van een bench dan ook tot een groot drama zal ontwikkelen. Met alle gevolgen van dien. Ook in de categorie van opbouw naar verlatingsangst.
En natuurlijk heb je dan ook nog het gemakkelijke type dat het allemaal prima vindt en zich schikt in wat is. Deze laatste groep is de kleinste, daar de IJslandse Herdershond nu eenmaal gefokt is om zelf zelfstandig te werken.