Blaffen

De IJslandse Herdershond blaft heel erg gemakkelijk. Dat hoort ook bij de raskenmerken. Je moet hem dit niet willen afleren maar leren te begrijpen waarom hij blaft en wat hij ermee bedoelt. Het is zijn manier om te reageren op iets wat hij niet kent of wat frustratie oplevert. Ook als hij iets van een ander gedaan wil krijgen, dan zal hij ook blaffen.

Bij het drijven van de kudde en het verjagen van de vogels komt het blaffen goed van pas.

Ze blaffen wanneer:
– ze opgewonden zijn
– ze iets horen/ruiken zien wat ze niet kennen
– er bezoek komt, maar ook als deze weggaat
– wanneer ze ergens niet bij kunnen
– wanneer ze je aandacht willen
– gefrustreerd zijn
– enz.

Er is maar een paar procent van de IJslandse Herdershonden die niet blaffen. Wees je daar van bewust als je een hond van dit ras wilt.
Denk niet dat je ze dat kan afleren, het zit in hun genen om zich zo te uiten.

Hieronder een filmpje van mijn honden (Hermina), wanneer ze de auto van mijn vriend horen nadat hij meer dan een halve dag is weg geweest.

Blaffen als communicatie.
Op het volgende stukje film kun je zien hoe dat eruit ziet:
Het filmpje start bij 2:47, en laat een IJslandse Herdershond zien die blaft naar zijn eigenaar omdat hij een eekhoorn op een steen heeft zien zitten waar hij niet bij kan. Hij maakt contact door te blaffen, je zie de hond ook mooi van de eekhoorn naar zijn eigenaar kijken.

Deze pagina wordt nog verder uitgewerkt.
Mocht je vragen hebben over het (overmatig)blaffen van je IJslandse Herdershond, dan kun je contact op nemen door hier te klikken.