Communicatie puppy

De IJslandse Herdershond is een openboek, je kunt goed aan hun gedrag hoe ze zich voelen, aan diverse signalen kun je ook zien hoe ze zich voelen.
Naast hun lichaamstaal hebben ze ook hun stem (blaf) hieraan kun je ook goed horen hoe ze zich voelen en als je je hierin oefent, dan kom je er al snel achter welke blaf welke emotie is. Dat dit een heel leerproces betekend is duidelijk, maar ook heel leuk om je hierin te verdiepen.

Hieronder twee filmpjes waarin je kunt zien hoe een teef dit bij haar puppy’s doet:

De puppy’s liggen wat te miemelen. In het begin ging ze onmiddellijk controleren wat er aan de hand was. Inmiddels leert ze dat niet elk geluid aandacht van haar behoeft. In dit filmpje kun je zien dat Edda niet meer op de eerste geluiden reageert. Als de toon en frequentie wijzigt weet ze niet goed wat ze ermee aan moet. Ze gaat daarop de kist in en gaat bij ze liggen. De geluiden maken dat ze zich op haar zij draait en de puppy’s krijgen de gelegenheid om te gaan drinken. Daarna vallen ze weer tevreden in slaap.

Door alert te zijn op behoeften kun je werken aan een veiligheidsgevoel en binding.

Blaffen als communicatie.
Op het volgende stukje film kun je zien hoe de IJslandse Herdershond probeert om de aandacht van zijn eigenaar te richten op wat hij ziet:
Het filmpje start bij 2:47: