Communicatie

De IJslandse Herdershond is heel goed het communiceren, maar je moet er wel voor openstaan en op hun vraag ingaan wanneer je denkt dat ze je proberen om je iets uit te leggen. Doe je dat niet, dan stopt het gedrag of als je een slimme hond hebt, zal hij steeds dwingender worden zodat je wel reageert. De kans daarop is bij de intelligente IJslandse Herdershond groot.
Wij hebben er van het begin af aan voor gekozen om in te gaan op hun vragen, maar we hebben ze ook geleerd dat nee een antwoord kan zijn. Wanneer het nee is, dan geven we dat ook duidelijk aan.

Hieronder een paar voorbeelden:
Voerbak leeg:
Dit is Edda haar manier van aangeven dat de bak leeg is. Wanneer Ásti bij een lege bak komt dan blijft hij met zijn hoofd boven de bak staan en geeft met een zachte woef aan dat de bak leeg is. Sygni duwt met haar neus aan de bak zodat hij rammelt. Het is mooi om de individuele verschillen te zien.

Sygni wil een speeltje wat achter de deur staat:
Sygni zoekt een speeltje, maar ze vindt niet wat ze zoekt. Achter de deur staat haar favoriete speeltje waar we samen mee spelen, namelijk een stoffen cavia aan een longeerzweep. Hoor je haar even piepen en zie je haar naar de deur kijken en vervolgens contact maken met mij? Ik geef aan dat ik het gezien heb en reageer op haar vraa

Blaffen als communicatie.
Op het volgende stukje film kun je zien hoe de IJslandse Herdershond probeert om de aandacht van zijn eigenaar te richten op wat hij ziet:
Het filmpje start bij 2:47: