De dolle tien minuten

Herken je het volgende? Regelmatig veranderd je pup, vaak op het eind van de middag of in de avond, in een ongeleid projectiel. Hij vliegt dan als een dolle door de kamer, over de bank en onder je stoelen door en ondertussen probeert hij ook nog in je te bijten. Dit gebeurd vaak als hij veel spanning in zijn lichaam heeft. Ze weten dan van gekkigheid niet wat ze moeten doen.

Af en toe een sprintje trekken waarbij zijn staartje als een aapje draagt, is een normaal gedrag, zeker als er voor hem een spannend moment was en/of hij niet weet wat hij ermee moet. Door het rennen raakt hij overtollige spanning kwijt. Hem even laten uitrazen is dan de beste oplossing. Wanneer hier druk op reageert en probeert om hem rustig te krijgen, maakt dat ze langer doorgaan. Jij doet dan namelijk mee in de ogen van de pup.

Wanneer bovenstaande regelmatig gebeurd is dat niet erg, maar wanneer hij steeds gekker wordt en ook nog eens zijn tanden in jou en je gezinsleden gaat zetten, dan wordt het tijd om te achter halen waarom het gebeurd.
Slaap hij voldoende? Gaat je pup zelf regelmatig slapen of reageert hij overal op en krijgt hij daardoor niet voldoende rust/slaap, dan hierbij jouw hulp nodig.

Hoe kun je er achter komen of het onder- of overprikkeling is.

Wat kun je doen om uit te vinden welke van de twee het is. Als je het idee hebt dat je voor meer dan voldoende uitdaging zorgt, zowel geestelijk en lichamelijk, dan kun je starten door één tot twee weken het wat rustiger aan te doen. Dat kan door wat korter te spelen, trainen of kortere wandelingen te maken. Maar je kunt ook zelf wat vaker even gaan zitten zodat, wanneer hij slaapt, hij diep kan slapen en uitgerust wakker kan worden.
Merk je na een paar dagen dat de dolle ’tien’ minuten minder worden, dan heeft hij wat meer rust/slaap nodig.
Maar het tegenovergestelde kan dus ook. Wordt het erger, dan heeft je pup meer uitdaging nodig. Het doen van denkspelletjes zoals zoek en speur activiteiten of wat leuke oefening aan te leren geven meer geestelijke uitdaging.
Misschien is het goed om te weten dat achter een bal aan rennen en vooral dat meerdere keren laten doen, zorgen voor een adrenaline verhoging, dit zorgt voor teveel spanning in het lichaam waardoor ze juist langer doorgaan. De rem is dan weg en komt er meer onrust in hun lichaam. Spelen in goed, maar met mate.