Dracht en geboorte

De dracht van een IJslandse Herdershond duurt net zo lang als bij andere honden, dat is rond de 63 dagen. De eerste veranderingen die zichtbaar kunnen zijn, zijn het rozer en dikker worden van de tepels.

Om zeker te weten of een teef drachtig is kan er tussen dag 25-30 een echo gemaakt worden, maar zelf kies ik ervoor om de buikomvang te meten. Het duurt dan ongeveer een week langer voor mijn nieuwsgierigheid bevredigd is, maar ik wil haar tijdens de dracht niet blootstellen aan eventuele frustratie/ongemak wat een echo met zich meebrengt. Ook weet ik niet of een echo geen invloed heeft op de puppy’s. En mocht ze niet drachtig zijn, is er toch niets meer wat er gedaan kan worden. |

Rond de vijf weken zijn er duidelijke tekenen te zien dat een teef drachtig is.
Zo zag ik bij mijn eerste IJslandse Herdershond teef dat haar tepels duidelijk donkerder van kleur werden. En viel het me op dat ze graag dicht in de buurt bleef. Ook waren er geen schijnzwangerschap signalen aanwezig en was ze erg vrolijk. Maar de belangrijkste, haar buikomvang was gegroeid van 52 naar 54 cm.

De laatste week vallen de buikharen van de teef flink uit zodat de puppy’s zich geen weg hoeven te banen naar de tepels. De natuur heeft dat toch maar mooi geregeld.


Hier een filmpje van het bewegen van de puppy’s in de laatste week. Het is ook goed te zien dat de teef sneller ademhaalt. De dracht wordt zwaarder.

Als een teef in haar goede doen is zal ze de geboorte helemaal zelf regelen. Over het algemeen weten ze precies wat ze moeten doen. Het is iedere keer weer een bijzondere gebeurtenis. Hieronder een filmpje van een geboorte.

Na de geboorte zal een pup op zoek gaan naar een tepel. De geur van melk zit ingebakken en helpt de pup de tepel te vinden.

Mocht je een vraag hebben die nog niet behandeld is op deze website, dan mag je deze mailen naar: info@ijslandseherdershond.