Ervaringsverhalen

Het blijft lastig om een goed beeld te schetsen van het temperament van de IJslandse herdershond. Dat komt doordat elke hond een individu is, daarnaast zijn de omgevingsfactoren van grote invloed op de ontwikkeling van het gedrag. Maar ook de kennis en kunde van een eigenaar spelen een grote rol.
Maar om een beeld te geven van wat eigenaren ervaren is het wellicht leerzaam om hun ervaring te delen. Misschien helpt het je om een (beter) beeld te krijgen.

Het opvoeden/begeleiden van een IJslandse Herdershond pup kan een hele klus zijn. Een pup vraagt 24×7 aandacht. Wat dat betreft is het alsof je een kind in huis hebt wat niet rustig zelf gaat spelen. Het vergt veel tijd en energie, zeker wanneer je nog nooit een pup opgevoed hebt.
Mijn eerste pup was geen IJslandse Herdershond, maar een ras wat als veel gemakkelijker bekend staat, toch was ik binnen 3 weken bijna overspannen. Ik wilde het namelijk te goed doen. Er was mij niet verteld en het was, ook bij mij toen, niet duidelijk dat de ontwikkeling van een pup tijd nodig heeft. Je kunt geen volwassen gedrag verwachten van een pup.

Daarnaast is het een ras wat het liefste 24 x 7 bij je wilt zijn. Ze hebben een sterke eigen mening en ze zijn laat volwassen (lees: wat rustiger worden). De eerste jaren 2,5 tot 3,5 jaar kunnen echt een uitdaging zijn, maar met het verstrijken van de jaren wordt het gedrag, soms niet op alle vlakken, milder.

Ik hoop dat we hier een aantal ervaringsverhalen kunnen plaatsen en dat deze tot steun zijn voor degene die, net als ik bij mijn eerste pup, het gevoel hebben dat ze te kort schieten. Of met het handen in het haar zitten tijdens de pubertijd, bedenk dat dat de tijd is waarop de meeste honden herplaatst worden. Deze periode kan nog zwaarder zijn dan de puppytijd. Bedenk dat het fases zijn en wanneer je hond volwassen is ben je deze perioden al snel vergeten.

– Ervaring eerste jaar Mats: klik hier