FAQ’s

Mocht je een vraag hebben die nog niet behandeld is op deze website, dan mag je deze mailen naar: info@ijslandseherdershond.

Wat moet ik weten voordat ik een IJslandse herdershond aanschaf?
Voordat je beslist of een IJslandse herdershond bij jou past , is het belangrijk om hun behoefte aan gezelschap, lichaamsbeweging en mentale stimulatie te begrijpen. Ze zijn een herdersras dat gedijt op activiteit en interactie, dus ze passen het beste bij gezinnen die een liefdevolle, actieve omgeving kunnen bieden en weinig van huis zijn.

Kan je het blaffen afleren?
Nee! De IJslandse Herdershond is vocaal. Hij gebruikt zijn blaf om dingen kenbaar te maken, b.v. dat er iets in de omgeving is wat hij niet kent of herkend. Dat hij blaft omdat hij ergens niet bij kan, b.v. doordat hij aan de lijn of achter hek zit of achter een hek zit.
Het reageren met blaffen op omgevingsprikkels is een onderdeel wat over het algemeen bij een herder hoort.
De blaf wordt ook ingezet bij opwinding of om je iets duidelijk te maken.
De ene meer dan de ander. Er zijn honden die minder blaffen, maar helaas is dat in de puppytijd niet van de voren in te schatten.

Kan een IJslandse Herdershond alleen thuis blijven?
De IJslandse Herdershond is graag bij je in de buurt:
– dat betekend dat ze het niet fijn vinden om alleen thuis te blijven!
Dat wil niet zeggen dat je met veel geduld en liefde het hem misschien kan leren, maar als ze kunnen kiezen, dan zal het niet hun keuze zijn om alleen te blijven. Veel IJslandse Herdershonden ontwikkelen verlatingsangst.
Er zijn honden die altijd blaffen wanneer je weggaat, maar na een poosje stil, dat heet scheidingsfrustratie. Dat betekend dat ze je willen laten weten dat ze het er niet mee eens zijn dat je weggaat. Ze houden dat blaffen een poosje en daarna gaan slapen. Dit is niet iets wat in de loop der jaren minder wordt, maar blijft. Je kunt je voorstellen dat wanneer je buren hebt, dit waarschijnlijk niet op prijs wordt gesteld.
Er is een duidelijk verschil in het blaffen tussen verlatingsangst en scheidingsfrustratie.

Kunnen IJslandse herdershonden zich aanpassen aan het leven in appartementen of kleine ruimtes?
Hoewel IJslandse herdershonden zich kunnen aanpassen aan verschillende woonsituaties, doen ze het het beste in huizen waar ze voldoende ruimte hebben om te bewegen en te spelen. Woon je in een appartement, dan moet je bereidt zijn om je hond dagelijks voldoende te beweging te geven.