Gedrag

Om een en ander helder te krijgen is het handig als we eerst wat toelichten.

De definitie van gedrag (volgens Wikipedia):
Gedrag is het geheel van acties en reacties van een organisme, gewoonlijk met betrekking tot de natuurlijke omgeving en de sociale omgeving. De psychologie maakt verder onderscheid tussen uitwendig, voor derden waarneembaar gedrag, en inwendig, innerlijk gedrag zoals denken en voelen.

Hoe ontstaat gedrag?
Gedrag komt in eerste instantie voort uit innerlijke factoren overlevingsinstinct (pas geboren pup), daarna komen er externe factoren (lees opgedane ervaringen) bij. Ervaringen zorgen dat er een gevoel ontstaat en die bepalen dan weer mede het vervolg gedrag.
Het klinkt misschien moeilijk, maar is, als je het weet, heel gemakkelijk. En als je weet waardoor het gedrag ontstaat, dan is het begeleiden van een pup al veel gemakkelijker.
Maar, ook al is niet alles te verklaren, kun je door te observeren gedrag herkennen en leren wat wel of juist niet te doen om het gedrag te sturen. Dat wil niet zeggen dat gedrag maakbaar is, maar over het algemeen wel om te buigen naar ander gedrag.

Welke soorten gedrag zijn er?

  • Aangeboren gedrag.
  • Aangeleerd gedrag.
  • Territoriumgedrag.
  • Sociaal gedrag.
  • Conflictgedrag.
  • Agonistisch gedrag.Van boerderij- naar huishond.
Het gedragingen die wenselijk De vaardigheden die een pup opbouwt tijdens de ontwikkeling het eerst jaar zijn handig op de boerderij, maar niet perse handig als huishond.
Door proactief te zijn kun je misschien voorkomen dat er probleem gedrag ontstaat zoals overmatig blaffen. niet alleen thuis kunnen zijn, trekken aan de lijn, uitvallen aan de lijn enz.
Wanneer je weet waar je op moet letten kun je hierop anticiperen. En gedrag ombuigen.

Kennis van lichaamstaal kan je helpen om te bepalen wat er in je hond omgaat.
Hier zal een aparte pagina over komen.

Krabben, tongelen en geeuwen zijn signalen van ongemak


De IJslandse Herdershond is leergierig, slim en intelligent, waaks, alert, vrolijk, vriendelijk naar mensen en is snel wendbaar.


Mocht je een vraag hebben die nog niet behandeld is op deze website, dan kun je die sturen door: hier te klikken