Gedragsproblemen

Naast dat de IJslandse Herdershond een geweldig leuke, enthousiaste, leergierige en vrolijke hond is, hebben ze ook gedrag (door de kwaliteiten als erfhond) dat niet of minder passend kan zijn als je verwacht dat hij zich voorbeeldig zal gedragen in een drukke omgeving, hem aan de lijn moet uitlaten of weinig tijd in hem investeert. Zeker in de puppytijd en in de puberteit ben je dan vooral druk om dit gedrag in goed banen te leiden als je niet wilt dat onderstaande gedrag zich ontwikkelt.

Bij socialiseren gaat het niet om het ontmoeten van nieuwe honden of om het laten aaien van je puppy door mensen. Het gaat erom dat je puppy leert signalen van jou op te volgen en de wereld rustig en met vertrouwen te ervaren. Neem je pup regelmatig mee en help hem op een passende manier dat wat hij ziet hij er niets mee hoeft en dat hij zich niet druk hoeft te maken.
Kies voor plaatsen waar overzicht is en je je pup ontspannen kunt laten zien dat de wereld om hem heen niets te bieden heeft. Ze willen namelijk alles onderzoeken wat ze opmerken. Het kan helpen om dit gedrag direct om te buigen en ze te belonen wanneer ze contact met je maken. Of in ieder geval te stimuleren om contact met je te maken en dat dat veel leuker is. Het laatste kan doen door wat lekkers te geven of even te spelen.

Door zijn intelligentie leert hij heel snel hoe dingen werken en wat hem iets oplevert. Bij gedrag wat je minder graag ziet heeft bij zachte doch duidelijke, maar rustige consequente sturing nodig.
Een pup is super energiek en zoekt uitdagingen. Zorgen voor voldoende mentale uitdaging zal helpen het in goede banen te leiden.
Een IJslandse Herdershond is pas laat volwassen. Mijn ervaring is dat dat tussen de drie en vier jaar ligt, vanaf dan kan je wat rustiger gedrag verwachten.

Gedrag wat zich kan ontwikkelen en veelal als onwenselijk ervaren wordt is:
Vocaal – probeert met blaffen je iets duidelijk te maken
Alert – hoort, ziet en ruikt alles
Blaffen – om iets weg te jagen, maar ook om je aandacht te trekken
Reactiviteit – achter fietsers, auto’s, joggers enz. aan willen gaan
Trekken aan de riem
Uitvallen aan de riem – de lijn beperkt ze en kunnen hierdoor gefrustreerd raken
Verlatingsangst en of overmatig blaffen bij weggaan

Ik zal proberen in de toekomst deze punten uit te werken.
Heb je een vraag hierover, mail deze dan naar: info@herminastout.nl