Hormonen teef

Ze zorgen voor veranderingen in een lichaam. Maar zorgen ook voor verandering in een lichaam en ook voor ander gedrag. Honden doen vaak niet zomaar iets.

Loopsheid en schijnzwangerschap
De loopse periode bij een teef is een bekend verschijnsel, maar de aansluitende schijnzwangerschap is minder bekend. De ene teef heeft in die periode ook meer lichamelijke en gedragsmatige veranderingen dan een ander omdat na de loopsheid het progesteron gehalte stijgt, zowel bij een teef die echt drachtig is, als bij een niet gedekte teef. Hierdoor kan een teef zich gaan gedragen alsof ze dus pups gaat krijgen. Je hond kan rustiger worden en minder eetlust krijgen. Maar ze kan ook juist feller gedrag laten zijn.
Ze kan zelfs een nest gaan bouwen en met knuffels gaan slepen en dus melk gaan geven. Ze kunnen hierbij ook erg aanhankelijk en pieperig worden.

Wat ook merkbaar kan zijn is de hormoonwisseling na de schijndracht. Het lichaam maakt zich dan ook klaar om te “bevallen”. Daar ze niet drachtig is kan dit niet, maar het ziet er dan een soort van hetzelfde uit. Het proces wordt, ongeveer 9 weken na de loopsheid, door de hormoonwisseling ingezet. Bij de meeste teven zal het niet of nauwelijks waarneembaar zijn, maar bij Sygni (de jongste teef van Hermina) was het goed waarneembaar. Zie onderstaand filmpje:

Het was maar kort, haar gedrag ziet er hetzelfde uit als een teef die gaat bevallen. Graven, met haar bek plukken aan de rand van haar mand. Bij een teef die moet bevallen duurt deze onrust veel langer, maar de onrust was hetzelfde. Vervolgens ging ze slapen.

Misschien nog interessant om te vermelden, dat een reu kan reageren op de hormoonwisseling van een teef. Ásti (intacte reu van Hermina) was al de hele week getriggerd door de veranderende geur van Sygni.
Voordat Sygni de volgende loopsheid heeft is er nog een hormoonwisseling die duidelijk waarneembaar is voor een reu.