Huishond

Van oorsprong is de IJslandse Herdershond een boerderijhond. Een hond die zijn eigen ding mocht doen omdat wat hij deed functioneel was op boerderij op IJsland. Onze hedendaagse IJslandse Herder heeft nog steeds dat gedrag in zich, dat moeten we ook zo zien te houden. Maar wanneer je een pup gaat opvoeden moet je rekening houden met het gedrag wat kan ontstaan vanuit deze kwaliteiten.
Je moet alert zijn op het ontwikkelen van gedrag wat voortkomt uit de kwaliteiten die wenselijke waren als boerderijhond op IJsland. Zoals het reageren of fietsers, joggers, auto’s, dus alles wat beweegt. Door er achteraan te willen gaan en of te blaffen. Er staat proberen, omdat het van het karakter en jouw inzet afhangt in welke mate het gaat lukken.
Je 24×7 bewust zijn en begeleiden om vanaf moment nul dit gedrag te sturen of om te buigen naar ander gedrag.

Alleen zijn
De IJslandse Herdershond is niet graag alleen. Hij wil bij je in de buurt zijn, dat is een bijna een levensbehoefte. Hier moet je echt rekening mee houden. Dat kans dat ze blaffen en blijven blaffen wanneer je weg bent is groot. Moet de hond alleen thuis zijn, maakt dat je beter aan een ander ras kunt beginnen.

Alert
Doordat de IJslandse Herdershonden erg alert is, zijn ze minder geschikt om te wonen in een drukke omgeving. Wanneer ze iets horen of zien dan is de kans dat ze (veel) blaffen heel erg groot.

Blaffen
Zijn alertheid maakt dat wanneer alles waarneemt wat hij niet kent of anders dan anders is in de omgeving. Hierdoor zal hij blaffen.
Maar ook als hij je iets kenbaar wil maken zal hij dit doen door te blaffen.

Energiek
Ze hebben in een hoge mate behoefte aan uitdaging en beweging. Wanneer je ze dat niet kunt bieden dan kan de hond gedrag ontwikkelen wat minder gewenst is, zoals blaffen en/of dingen slopen.
Ze houden niet van stil zitten, maar een druk leven in de stad of een hele prikkelrijke omgeving, kan ook een negatieve invloed hebben op zijn gedrag.

Gezinsleven
De IJslandse herdershond is een hond die goed bij het gezinsleven kan aansluiten. Maar je moet wel zorgen voor voldoende geestelijke en lichamelijke uitdaging.
Een drukke leefomgeving kan zorgen dat de hond niet aan zijn rust kan komen en daardoor minder prettig gedrag kan ontwikkelen. Zeker als het een type is die graag dingen regelt. Ze komen dan niet aan hun rust toe. Hier moet je met de begeleiding van een pup wel degelijk rekening mee houden.

Begrijpen
Veel IJslandse Herdershonden zijn zelfstandig, maar ook behulpzaam. Door hun blaffen laten ze weten dat ze “vreemde” zaken in hun omgeving waargenomen hebben.
Wanneer je goed luistert, dan kun je aan te toon horen wat hij gezien/gehoord heeft.

Je hond betrekken bij jouw dagelijkse huishoudelijke activiteiten en zorgen dat je hem opdrachtjes geeft om te doen, maakt dat jouw hond dat alleen maar kan waarderen. Hij is slim genoeg om dingen te leren, maar het is aan jou om het hem uit te leggen en hem te motiveren. Voor een lekker voertje doen ze veel.
Maar geef hem ook de zo belangrijke rust momenten waarin hij alles kan verwerken.

Mocht je een vraag hebben die nog niet behandeld is op deze website, dan kun je die sturen door hier te klikken