Intelligent

De IJslandse Herdershond is een intelligent ras. Ze zijn gefokt om zelfstandig te werken op de boerderij, maar ze kunnen ook goed samenwerken. Ze willen graag naar je luisteren als je de moeite waard bent om naar te luisteren. Al zal bij sommige uitdagingen hun instinct de overhand kunnen hebben. Je hiervan bewustzijn betekend dat je goed moet inschatten of een omgeving veilig genoeg is om je hond los te laten.
Ze leren snel en hebben een groot uithoudingsvermogen. Ze hebben tijd nodig om hun omgeving te begrijpen en hebben, zo nodig, jouw hulp daarbij nodig. Wanneer ze iets willen zijn ze heel creatief bij het bij het oplossen van problemen.

In onderstaand filmpje kun je zien hoe een van mijn honden mij duidelijk weet te maken dat de voerbak leeg is.


Wanneer je ze niets te doen geeft dan zullen ze, zeker wanneer ze jong zijn, iets verzinnen om te doen. Ze zijn over het algemeen snel verveeld en je zult dus zelf ook creatief moeten zijn om het gedrag in goede banen te leiden, zodat er geen probleemgedrag gaat ontstaan zoals blaffen, graven of dingen stuk maken.

Het beste wat je dus voor jouw IJslandse Herdershond kunt doen is:
Verdiep je in het ras, het gedrag, welk probleemgedrag er vanuit het ras specifiek gedrag kan ontstaan, maar vooral maak tijd en veel tijd voor hem om te spelen, te trainen en samen te zijn.