Karakter

De IJslandse herdershond is zeer sterk gehecht aan de mens en is zeer gevoelig voor de emoties van zijn eigenaar. Ze zijn erg vrolijk en laten zich leiden door de input van hun eigenaar en omgeving. Ze zijn levendig en onderhoudend. Wanneer ze voldoende beweging en uitdaging krijgen, dan zullen ze rustig zijn wanneer jij dat ook bent.
Agressie is bij de raszuivere IJslandse hond niet bekend. Deze eigenschap is er bij de IJslandse herdershond uitgeroeid, omdat de boeren agressieve honden hebben laten inslapen. Agressie is een onaanvaardbare eigenschap van het ras, aangezien het bedoeld is om vee te verplaatsen en vogels te verjagen, en niet om te waken tegen aanvallen zoals van sommige andere herdershondenrassen wordt verwacht.
Door deze manier van selecteren is dit goede karakter ontstaan en zijn deze kwaliteiten en de opgewektheid de sterkste eigenschappen van de IJslandse herdershond.
Bovendien is de IJslandse hond erg intelligent, ook al wordt hij langzaam volwassen. Je moet uitgaan dat de meeste tussen 3 en 5 jaar meer tot rust komen. Tot die tijd kan het hebben van een IJslandse Herderhond een behoorlijke uitdaging zijn, want als ze wakker zijn zijn ze wakker en willen ze graag wat doen.
De IJslandse hond is erg gehecht aan zijn mens en heeft veel contact met mensen nodig.

In ieder nest dat er geboren wordt zitten verschillende karakters. Helaas wil niet zeggen dat wanneer je kiest voor een rustige pup, dat die ook de rustigste wordt. Wanneer de pup namelijk in een andere omgeving komt, zal hij weer heel anders kunnen reageren. Hij is namelijk dan ook niet meer onder invloed van zijn moeder en nestgenoten. Nu ben jij als eigenaar verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je pup. Gedrag kun je sturen, maar karakter kun je niet veranderen.

Links Sygni (teef, midden Edda (teef), rechts, Ásti (reu)

Hierboven zie je mijn 3 IJslandse Herdershonden. Alle drie tezamen voldoen volledige aan de raskenmerken. De een heeft meer van dit, de ander meer van dat. Maar wat ze alle drie gemeen hebben is het alert zijn, reageren op vogels in de lucht en enorm nieuwsgierig zijn. Maar de een is gevoeliger voor mijn emotie dan de ander. De ander is meer een regelaar type en ik heb ook en eigenwijslander. O ja, en niet te vergeten het vocaal zijn :).

Sigríður Pétursdóttir from Ólafsvellir | Íslenski fjárhundurinn (fjarhundur.is)