Nagels knippen

Bij een pup, maar ook bij een volwassen hond is het belangrijk om de lengte van de nagels in de gaten te houden en te knippen wanneer ze te lang zijn. Ruwe ondergronden en flinke wandelingen zorgen voor natuurlijke slijtage van de nagels, maar dat wil niet zeggen dat je ze niet moet controleren. De nagels kunnen door b.v. een scheefstand van de voet, niet voldoende of correct afslijten.

Je kunt het beste beoordelen of nagels te lang worden door de hond te laten staan. Wanneer de nagels de grond raken wordt het tijd om er een puntje af te knippen.

Bij witte nagels kan je mooi het ‘levende deel’ zien. Het mag duidelijk zijn dat je daar niet moet knippen. Je kunt je vast voorstellen dat dat pijnlijk is.

Wanneer nagels echt te lang worden, kan dit, zeker bij een jonge hond, leiden tot ontstekingen en zelfs vergroeiingen.

De nagels van de duim en de wolfsklauwen slijten niet, deze moet je regelmatig Nu kun je geluk hebben dat je pup of jonge hond, zoals veel IJslandse Honden, zelf hun nagels gaan bijhouden. Je ziet dan dat ze een poot in hun bek nemen en op de nagels gaan kauwen. Dat is volledig natuurlijk gedrag.

Het knippen van de nagels kan best een uitdaging zijn. De IJslandse Herdershond is een gevoelige hond en wil graag controle hebben over wat er gebeurd. Wanneer zijn poot vastgehouden wordt en er dan ook nog nog iets gebeurd wat door hem als niet prettiger wordt ervaren, dan zal hij de volgende keer minder mee willen werken. Het afknippen van de nagel veroorzaakt een trilling die niet als prettig ervaren wordt. Ook het geluid van het knippen kan hier van invloed zijn. Het ras is sterk in het koppelen van informatie aan gevoel. Bij een vervelende ervaring is een volgende keer het zien van de nagelknipper al genoeg om te zorgen dat ze uit de buurt blijven.

Een en ander hangt van meerdere factoren af. De ene hond zal het knippen misschien zonder probleem toestaan en bij de ander kan het een hele uitdaging worden om ze te kunnen knippen.

Hoe vaak je de nagels moet knippen hangt van meerdere factoren af, maar verstandig is om een wekelijks ritueel te maken van het controleren. En zo nodig dan de langste nagel(s) te knippen. Veel IJslandse Herdershonden zijn gebaat bij routine.

Mocht het nagels knippen niet lukken of je hebt vragen hierover: Mail door hier te klikken