Nagels knippen

Net als andere honden moet je op de nagels letten van IJslandse Herdershond, hij heeft er zelfs een paar meer. Sommige houden zelf de nagels bij ( zie onderstaande filmpjes).

In de tijd dat je pup bij de fokker is zal deze de nagels knippen, maar als je pup bij jou is, dan is het belangrijk om in de gaten te houden of de nagels geknipt moeten worden.
Ruwe ondergronden en flinke wandelingen zorgen voor natuurlijke slijtage van de nagels, maar het kan zijn dat niet alle nagels even hard slijten door b.v. een scheefstand van de voet. Dus regelmatig controleren is een must.

Het gemakkelijkste om te kunnen beoordelen of nagels te lang worden is door de hond te laten staan. Wanneer de nagels de grond raken wordt het tijd om er een puntje af te knippen.

Bij witte nagels kan je mooi het ‘levende deel’ zien. Daar moet je niet in moet knippen, mocht dat gebeuren, dan is dat pijnlijk en het zal bloeden.

Wanneer nagels echt te lang worden, kan dit leiden tot ontstekingen en zelfs vergroeiingen.

De nagels van de duim en de wolfsklauwen slijten niet, deze moeten in ieder geval regelmatig worden geknipt wanneer je hond dit niet zelf doet.

Zelf bijhouden
Je kunt geluk hebben dat je pup of jonge hond, zoals veel IJslandse Herdershonden, zelf hun nagels gaan bijhouden. Je ziet dan dat ze een poot in hun bek nemen en op de nagels gaan kauwen. Dat is volledig natuurlijk gedrag.

Knippen
Het knippen van de nagels kan best een uitdaging zijn. De IJslandse Herdershond is een gevoelige hond en wil graag controle hebben over wat er gebeurd. Wanneer zijn poot vastgehouden wordt en er dan ook nog nog iets gebeurd wat door hem als niet prettiger wordt ervaren, dan zal hij de volgende keer minder mee willen werken. Het afknippen van de nagel veroorzaakt een trilling die niet als prettig ervaren wordt. Ook het geluid van het knippen kan hier van invloed zijn. Het ras is sterk in het koppelen van informatie aan gevoel. Bij een vervelende ervaring is een volgende keer het zien van de nagelknipper al genoeg om te zorgen dat ze uit de buurt blijven.

Een en ander hangt van meerdere factoren af. De ene hond zal het knippen misschien zonder probleem toestaan en bij de ander kan het een hele uitdaging worden om ze te kunnen knippen.

Hoe vaak je de nagels moet knippen hangt van meerdere factoren af, maar verstandig is om een wekelijks ritueel te maken van het controleren. En zo nodig dan de langste nagel(s) te knippen. Veel IJslandse Herdershonden vinden nagels knippen niet leuk en zijn gebaat bij routine. Probeer om zo ontspannen mogelijk ermee om te gaan.

Mocht het nagels knippen niet lukken of je hebt vragen hierover: info@herminastout.nl