
Opvoeden is de juiste balans weten te vinden tussen ruimte geven om te kunnen ontwikkelen en grenzen te stellen om veiligheid te waarborgen.
Wat is er belangrijk wanneer je een IJslandse Herdershond wilt opvoeden tot huishond?
De IJslandse Herdershond is een gevoelige hond. Daar zal je echt rekening mee moeten houden als een maatje zoekt in je hond. Wanneer hij met harde hand gestuurd wordt komt dat jullie relatie niet ten goede. Hetzelfde gebeurd wanneer je druk zet op hem. Dingen van hem verwacht die hij (nog) niet aankan. Hij zal zich van je afkeren en niet (meer) naar je willen luisteren.
Opvoeden?
Wanneer we spreken over opvoeden dan wordt al gauw de indruk gewekt dat een hond kneedbaar is naar de wensen die wij als mens hebben. Misschien lukt dat bij bepaalde rassen, maar zeker niet bij de meeste IJslandse Herdershonden. Ze vallen niet voor niets in rasgroep 5, spitsen en oertypen. Dat zijn honden die sterk intuïtief reageren en over het algemeen gevoelig zijn. Hun emotie kan zo sterk zijn dat ze niet op je reageren of kunnen luisteren.
Het bouwen aan een sterke band en ze begeleiden met zachte docht duidelijke grenzen, kan helpen in hun motivatie om naar je te luisteren. maar niet voorkomen dat de rasspecifieke eigenschappeen die de individuele pup heeft meegekregen, zich ontwikkelt. Bijvoorbeeld het blaffen, reageren op vogels en andere bewegende zaken, hun grote wil om alles te willen onderzoeken en een mening daar over te hebben. Ze reageren nu eenmaal sterk intuïtief.
Dus rekening houden met en inspelen op hun welbevinden is de beste insteek en de grootste kans op een luisterende hond, maar is zeker een uitdagende en soms een vermoeiende taak, maar wel de weg die jou en je hond dichter bij elkaar brengt.
Alles begint met uitleggen en zien dat de pup je begrijpt, misschien beter gezegd, kan begrijpen. Duidelijk communicatie is belangrijk, maar kan vanuit een vriendelijke, begripvolle en respectvolle houding aangeboden worden. De IJslandse Herdershond kan veel meer begrijpen dan je waarschijnlijk ooit gedacht hebt.
Alles begint met het veilig kunnen voelen en vertrouwen krijgen in jou.