Opvoeden

Het opvoeden van puppy kan een hele uitdaging zijn en veel frustratie met zich meebrengen. Maar wist je dat je puppy ook gefrustreerd kan raken tijdens de reis naar volwassenheid? Het is voor jou een continue proces van de juiste balans weten te vinden tussen ruimte geven om te kunnen ontwikkelen en grenzen te stellen om zijn veiligheid te waarborgen.

IJslandse Herdershonden zijn slim, levendig en vrolijk, en dat gaat gepaard met veel nieuwsgierig gedrag, dat niet moet worden bestraft. Maar, zo nodig, in positieve banen moet worden geleid. Zeker als je een hond wilt die graag met je op pad gaat en graag bij je wil zijn.

Wat is er belangrijk wanneer je een IJslandse Herdershond wilt opvoeden tot huishond?

De IJslandse Herdershond is een gevoelige hond. Daar zal je echt rekening mee moeten houden als een vrolijk maatje wil. Wanneer hij namelijk met harde hand gestuurd wordt komt dat niet alleen jullie relatie niet ten goede, maar hij zal zich ook terug trekken en geen contact met je willen maken. Hetzelfde gebeurd wanneer je druk zet op hem en dingen van hem verwacht die hij (nog) niet aankan. De kans dat hij dan niet meer bij je wilt komen en niet (meer) naar je willen luisteren is erg groot.

Opvoeden?
Wanneer we spreken over opvoeden dan wordt al gauw de indruk gewekt dat een hond kneedbaar is naar de wensen die wij als mens hebben. Misschien lukt dat bij bepaalde rassen, maar zeker niet bij de meeste IJslandse Herdershonden. Ze vallen niet voor niets in rasgroep 5, spitsen en oertypen. Dat zijn honden die sterk intuïtief reageren en over het algemeen gevoelig zijn voor spanningen en daarop reageren. Hun emotie kan zo ineens heel sterk getriggerd worden door iets wat ze niet kennen of waar ze het idee hebben dat er onderzocht moet worden, dat ze niet op je reageren of naar je kunnen luisteren.

Dat waarnemen van afwijkende zaken en erop reageren was nodig voor het werk op de boerderij. Wanneer je je dit realiseert dan begrijp je wellicht ook dat het best een uitdaging kan zijn/worden om het natuurlijke gedrag om te buigen naar een “gehoorzame” stadshond. Voor veel IJslandse Honden kan een leven in een drukke omgeving dan ook minder passend zijn.

Het bouwen aan een sterke band en ze begeleiden met zachte docht duidelijke grenzen, kan helpen in hun motivatie om naar je te luisteren. maar niet voorkomen dat de rasspecifieke eigenschappen die de individuele pup heeft meegekregen, zich ontwikkelt. Bijvoorbeeld het blaffen, reageren op vogels en andere bewegende zaken, hun grote wil om alles te willen onderzoeken en een mening daar over te hebben. Ze reageren nu eenmaal sterk intuïtief.

Dus rekening houden met en inspelen op hun welbevinden is de beste insteek en de grootste kans op een luisterende hond, maar is zeker een uitdagende en soms een vermoeiende taak, maar wel de weg die jou en je hond dichter bij elkaar brengt.
Alles begint met uitleggen en zien dat de pup je begrijpt, misschien beter gezegd, kan begrijpen. Duidelijk communicatie is belangrijk, maar kan vanuit een vriendelijke, begripvolle en respectvolle houding aangeboden worden. De IJslandse Herdershond zal meer begrijpen dan je waarschijnlijk ooit gedacht hebt.


Belangrijke punten bij het opbouwen van een fijne relatie

Iedere hond heeft zijn eigen karakter. En hebben, net als wij, persoonlijke voorkeuren, antipathieën, vaardigheden en behoeften. Omarm, begeleid en koester de eigenschappen en geniet van wie hij is.
De IJslandse Herdershond is gevoelig, hij wil graag goed doen, maar heeft wel duidelijkheid van je nodig en begrijpen wat je van hem wilt. Je hond is een individu, met de juiste begeleiding kan hij zich ontwikkelen tot een naar jou luisterende hond.

Alles op een rijtje:

  • Jij bent zijn begeleider, mentor en vertrouwde metgezel.
  • Zorg voor zijn veiligheid en wees zijn veilige zone.
  • Probeer te begrijpen wie hij is en waarom hij doet wat hij doet.
  • Observeer en kijk. Verdiep je in zijn taal. Aan zijn gedrag kan je zien hoe hij zich voelt.
  • Wees kalm, consequent en geduldig.
  • Zorg voor uitdagingen en leeftijdsgeschikte doelen
  • Leer de voorkeuren en antipathieën van je hond kennen op het gebied van spel, genegenheid, eigen tijd, favoriete plaatsen, vrienden.
  • Zijn behoeften begrijpen is belangrijker dan jouw wensen.
  • Ga op zoek waar je hond positief op reageert en bouw vandaar uit verder.