
Opvoeden is de juiste balans weten te vinden tussen ruimte geven om te kunnen ontwikkelen en grenzen te stellen om veiligheid te waarborgen.
Wat is er belangrijk wanneer je een IJslandse Herdershond wilt opvoeden tot huishond?
De IJslandse Herdershond is een gevoelige hond. Daar zal je echt rekening mee moeten houden als een maatje zoekt in je hond. Wanneer hij met harde hand gestuurd wordt komt dat jullie relatie niet ten goede. Hetzelfde gebeurd wanneer je druk zet op hem en dingen van hem verwacht die hij (nog) niet aankan. De kans dat hij dan niet meer bij je wilt komen en niet (meer) naar je willen luisteren is erg groot.
Opvoeden?
Wanneer we spreken over opvoeden dan wordt al gauw de indruk gewekt dat een hond kneedbaar is naar de wensen die wij als mens hebben. Misschien lukt dat bij bepaalde rassen, maar zeker niet bij de meeste IJslandse Herdershonden. Ze vallen niet voor niets in rasgroep 5, spitsen en oertypen. Dat zijn honden die sterk intuïtief reageren en over het algemeen gevoelig zijn voor spanningen. Hun emotie kan zo sterk zijn wanneer ze getriggerd worden door iets wat ze niet kennen of waar ze het idee hebben dat er iets geregeld moet worden, dat ze niet op je reageren of naar je kunnen luisteren.
De voorouders van je (toekomstige) IJslandse Hond, deed zelfstandig zijn werk op de boerderij. Wanneer je je dit realiseert dan begrijp je wellicht ook dat het best een uitdaging kan zijn/worden om het natuurlijke gedrag om te buigen naar een gehoorzame stadshond. Voor veel IJslandse Honden kan een leven in een drukke omgeving dan ook minder passend zijn.
Het bouwen aan een sterke band en ze begeleiden met zachte docht duidelijke grenzen, kan helpen in hun motivatie om naar je te luisteren. maar niet voorkomen dat de rasspecifieke eigenschappeen die de individuele pup heeft meegekregen, zich ontwikkelt. Bijvoorbeeld het blaffen, reageren op vogels en andere bewegende zaken, hun grote wil om alles te willen onderzoeken en een mening daar over te hebben. Ze reageren nu eenmaal sterk intuïtief.
Dus rekening houden met en inspelen op hun welbevinden is de beste insteek en de grootste kans op een luisterende hond, maar is zeker een uitdagende en soms een vermoeiende taak, maar wel de weg die jou en je hond dichter bij elkaar brengt.
Alles begint met uitleggen en zien dat de pup je begrijpt, misschien beter gezegd, kan begrijpen. Duidelijk communicatie is belangrijk, maar kan vanuit een vriendelijke, begripvolle en respectvolle houding aangeboden worden. De IJslandse Herdershond kan veel meer begrijpen dan je waarschijnlijk ooit gedacht hebt.
Belangrijke punten bij het opbouwen van een fijne relatie
Iedere hond heeft zijn eigen karakter. En hebben, net als wij, persoonlijke voorkeuren, antipathieën, vaardigheden en behoeften. Omarm, begeleid en koester de eigenschappen en geniet van wie hij is.
De IJslandse Herdershond is gevoelig, hij wil graag goed doen, maar heeft wel duidelijkheid van je nodig en begrijpen wat je van hem wilt.
- Zorg voor zijn veiligheid en wees zijn veilige zone. Jij bent zijn begeleider, mentor en vertrouwde metgezel.
- Probeer te begrijpen wie hij is en waarom hij doet wat hij doet.
- Observeer en kijk. Verdiep je in zijn taal. Alles wat hij doet laat je zien hoe hij zich voelt.
- Wees kalm, consequent en geduldig. Je hond is een individu, met de juiste begeleiding kunnen ze zich ontwikkelen tot een naar jou luisterende hond.
- Zorg voor uitdagingen en leeftijdsgeschikte doelen
- Leer de voorkeuren en antipathieën van je hond kenne op het gebied van spel, genegenheid, eigen tijd, favoriete plaatsen, vrienden.
- Zijn behoeften begrijpen is belangrijker dan jouw wensen.
- Ga op zoek waar je hond positief op reageert en bouw vandaar uit verder.