De puberteit bij honden kan voor veel eigenaren een uitdagende periode zijn. Vergelijkbaar met de menselijke tienerjaren, bevindt je pup zich in een tussenfase: niet langer een pup, maar nog niet volledig volwassen. Door de opkomende hormonen ontstaat er onrust in het lichaam waardoor ze meer op zichzelf gericht zijn en minder of niet luisteren. Terwijl ze dat in de puppytijd heel goed konden..
In deze fase raken teven loops en reuen reageren sterk op geuren die ze nu, door de opkomende hormonen, anders waarnemen en die lichamelijke sensaties oproepen. Gedragsveranderingen, zoals overdreven reageren op zaken waar ze eerder geen aandacht aan schonken, kunnen met goede begeleiding later verminderen.
Het doormaken van deze periode is niet specifiek voor een bepaald hondenras, maar vanwege de aard van het ras is de kans groter dat ze sneller dan andere rassen reageren door te blaffen wanneer ze onbekende dingen tegenkomen of wanneer er veranderingen in hun omgeving zijn. Dit gedrag wordt mede veroorzaakt door de hormonen die van binnenuit voor meer onrust zorgen. Ze kunnen ook reageren op zaken die ze eerder als normaal beschouwden.
Het is van belang dat je realistische verwachtingen hebt. Hoewel je pup er al uitziet als een volwassen hond, bevindt hij zich nog niet in die fase. De puberteit kan voor zowel jou als je hond een uitdagende periode zijn. Gelukkig duurt deze fase niet eeuwig. Het begint meestal rond de leeftijd van 6 maanden en duurt tot de hond ergens tussen de 3 en 4 jaar volwassen wordt. Hoewel het voor velen een lastige periode is, komt er uiteindelijk een einde aan.
Daarnaast is voldoende effectieve slaap essentieel. Tijdens de pubertijd zorgen hormonen voor pieken en dalen, waardoor honden snel afgeleid zijn en luisteren en zelfbeheersing niet hun sterkste kant zijn. Als je hier rekening mee houdt, kan dat veel frustratie voorkomen voor zowel jou als je hond
Het is verstandig om vóór deze leeftijd een sterke band met je hond op te bouwen. Zorg dat je een aantal vaardigheden en management technieken te leert, waar je op kunt terugvallen.
Het veilig houden, geen frustratie opbouwen en samen plezier maken is belangrijk om je hond er doorheen te helpen. Het zal je zeker veel opleveren en een geweldig maatje eraan over houden.
Mocht je een vraag hebben die nog niet behandeld is op deze website, dan mag je deze mailen naar: info@ijslandseherdershond.