Reactiviteit

Net als de meeste herder rassen, wil de IJslandse Herdershond van nature beweging beheersen. En omdat ze een sociale hond zijn, willen ze elke persoon en hond ontmoeten die ze zien. Hierdoor ontwikkelen kunnen ze heel gemakkelijk reactiviteit aan de lijn als ze niet leren passerende mensen en honden te negeren. De reactiviteit zal zich kunnen uitten als uitvallen aan de lijn en ze kunnen zich dan agressief opstellen.

Het is ook een hond die zich zeer bewust is van zijn omgeving en zal reageren op veranderingen in die omgeving. Ze kunnen hierdoor ook gemakkelijk overprikkeld raken. Het is belangrijk dat een jonge pup aan veel omgevingen wordt blootgesteld. Maar wel gedoseerd en er gezorgd wordt voor voldoende rustmomenten.

De IJslandse Herdershond is, door zijn scherpe zintuigen, zich scherp bewust van elke verandering in de omgeving en als ze iets waarnemen dat niet kennen zullen daar op reageren.

Wanneer ze iets waarnemen en door een barrière tegen gehouden worden, denk hierbij aan een hek, riem, raam enz., kunnen ze snel gefrustreerd raken en zullen blaffen.
Deze blaf zal over het algemeen heel hoog van toon zijn en zal je fel en druk gedrag zien.


De snelheid waarin hun energie/frustratie toe kan nemen is van nul tot honderd in 1 seconde, Ook zijn ze dan niet meer bereikbaar, laat staan dat ze zich laten kalmeren. Dat laatste heeft dan ook even tijd nodig.
Wanneer er regelmatig stress/frustratie is, kan de hond hierdoor rusteloos worden of hyperactiviteit ontwikkelen. Daarom is het belangrijk dat ze tussendoor de kans krijgen om tussendoor ontspannen en te kunnen slapen.