Samen leren

Om te werken aan een goede verstandhouding met je pup is het belangrijk dat deze leert dat je er voor hem bent wanneer hij je nodig heeft. Dat betekend dat je de eerste maanden vooral bezig bent met zijn ontwikkeling en wat hij nodig heeft voor zijn welbevinden. Na een half jaar begint pas de echte uitdaging, namelijk de adolescentie (puberteit). De periode van bananen in de oren en hun eigen ding willen doen. Dus begin nu met werken aan een goede verstandhouding, dat zorgt later voor een goede basis.
Wanneer je je pup begint te begrijpen, dan kun je hierop je stapje voor stapje anticiperen om zijn natuurlijke instinct te begeleiden naar voor jou meer passend gedrag. Je pup forceren maakt de kans op ontwikkelen van probleem gevend gedrag groot. Zeker bij een IJslandse Herdershond.

Hieronder kun je het proces zien van een teef die voor het eerst puppy’s heeft. Ze doet enorm haar best gedaan om een basis te leggen om de pup een gevoel van veiligheid te kunnen geven. Ze is daar waar nodig is, dat dat voor haar en nu voor jou een hele uitdaging is om het veiligheidsgevoel van je pup nog meer te vergroten. En hiermee niet alleen te bouwen aan het zelfvertrouwen van je pup, maar ook aan jullie relatie. Je wilt immers graag dat je pup als die groter wordt ook gaat luisteren naar jou.

Het leren herkennen van de diverse geluiden en of er hulp nodig is, is voor een kersverse moederhond een hele uitdaging:

Nu is het aan jou om uit te vinden wat je puppy je duidelijk maakt en/of hij je nodig heeft.
Luister naar zijn stem, welke tonen hoor je in welke situatie. Hoe probeert hij contact met je te maken en hoe reageert hij op jou als jij contact maakt.

Maar het ook ook belangrijk dat hij vanuit deze basis gaat leren dat jij hem uitlegt wat je van hem verwacht, hem steunt en grenzen aangeeft waar dat nodig is en dan ook nog binnen zijn kunnen.
Nieuwe informatie (lees andere omgevingen en situaties) kunnen overweldigend overkomen. Zorg ervoor dat je pup ontspannen nieuwsgierig blijft zodat hij fijne ervaringen opbouwt en hij een volgende keer met vertrouwen de nieuwe situatie of omgeving kan tegemoet treden.