Socialiseren

Je wilt graag een volwassen hond die zich kan gedragen in onze menselijke wereld, dan is goed socialiseren belangrijk. Maar wat is dat socialiseren nou, wat is nu wel of juist niet belangrijk.
De IJslandse Herdershond heeft een sterkt drive vanuit instinct. Dat is een aangeboren drift gericht op overleven. Het is iets wat onbewust gebeurd en wordt in werking gezet vanuit ervaringen.
Het dan ook jouw taak om bewust te zijn wat hij leert van nieuwe situaties en hoe hij een volgende keer reageert.

Wat is socialiseren?
Dit is het proces waarbij je zorgt dat een pup ervaringen kan opdoen zodat hij leert om binnen de groep en leefomgeving zich ontspannen kan gedrag. Het geheel omvat dat hij leert wat hij kan verwachten, wat er van hem wordt verwacht en wat wel en niet mag.

Socialiseren omvat onder andere het ontdekken van nieuwe omgevingen, contact met soortgenoten, mensen en andere dieren, maar ook zorg handelingen als het aanraken van het lichaam, zindelijkheidstraining, alleen zijn, autorijden, en nog veel meer.
Dit blijft echter persoonlijk. Bijvoorbeeld, als u nooit met de bus reist en dit ook niet van plan bent, zal het wennen aan reizen met de bus geen prioriteit zijn.

De belangrijkste regel: Respecteer zijn eigen tempo. Werk vanuit het veiligheid gevoel van je pup en geef hem de tijd om ervaringen te verwerken (slapen, vaak meer dan je denkt). Wat j ook van plan bent te ondernemen, zorg ervoor dat het een positieve ervaring wordt. Als je twijfelt of de situatie moeilijk in te schatten is, vermijd deze dan liever als dat mogelijk is. Voor de gevoelige IJslandse Herdershond, maakt 1 negatieve ervaring al dat hij vele goede nodig heeft om het vertrouwen terug te brengen.

Oversocialiseren
Wanneer pups te veel prikkels krijgen en te weinig tijd om deze te verwerken, spreken we van oversocialiseren. Pups die opgroeien in een huiskamer klinkt leuk, maar kan ook het begin zijn van problemen. Het probleem is niet de huiskamer zelf, maar de hoeveelheid prikkels die daar zijn. Hoeveel mensen zijn er in het huishouden? Zijn er kinderen? Hoe groot is het huis? Zijn er vaak veel mensen over de vloer? Is er continu veel drukte? Hoeveel aandacht krijgen de pups? Hoeveel rustmomenten krijgen ze?

Pups die overladen worden met aandacht en continu in handen zijn, kunnen later gedragsproblemen ontwikkelen. Verlatingsangst is een groot probleem dat zich kan voordoen. Ook het slecht beheersen van de hondentaal kan leiden tot angst en agressie.

Elke pup is anders, dus richt je op de specifieke behoeften van je pup. Elke dag iets anders ondernemen of vragen van uw pup kan te veel zijn, let hier goed op!