Vacht / verharen

Vacht
De IJslandse Herdershond heeft een weersbestendige dubbele vacht. De vacht is er in korte of langere lengte. Op het lichaam is het lang en op de kop en de voorkant van de het is kort. Het vacht bestaat uit halflang tot lang dekhaar wat recht, grof en dik is. En een dikke, dichte en zachte ondervacht. Buiten de rui perioden om, is het voldoende om af en toe er met een zachte borstel over heen gaan of even doorkammen voldoende.

De ondervacht is zeer dicht en dik

De IJslandse Herdershond is vrij schoon van zichzelf en heeft hij weinig vachtverzorging nodig. Het is niet nodig om hem te wassen. Eenmaal in de week borstelen/kammen is voldoende.
Na een boswandeling kan de hond er vreselijk uitzien, maar laat hem drogen en het zand er zo af.

Met nat weer en een blubberige omgeving kan bovenstaande het resultaat zijn.
maar na een nacht drogen zien ze er weer picobello uit!
Dank aan Gabi Vannini voor de foto’s


Ze hebben geen “hondenlucht”, maar wanneer je ze regelmatig laat zwemmen kunnen ze wel meer ruiken. Dit komt dan door vuil in het water of het te lang nat blijven.
 
Verharen
Tussen de rui perioden in vind je niet veel haar van de IJslandse Herderhond, maar dat maakt de rui periode helemaal goed. Je hebt dan echt een aantal weken dat de vlokken tegen komt.

Rui periode
In de rui periode dient de vacht van de IJslandse hond iets vaker en grondig geborsteld te worden. Als het ondervacht goed los zit kam je er per keer een hele hond uit. Dit duurt een aantal weken voordat al het vacht dat gewisseld moet worden eruit is.


Is nog niet klaar met verharen