Visite ontvangen tip

Het ontvangen van visite kan een hele uitdaging zijn of worden met een IJslandse Herdershond. Niet omdat hij je visite zal opeten, maar hun enthousiasme en neiging tot blaffen bij opwinding, zeker als ze ouder worden, zal niet door iedereen gewaardeerd worden.

Daarom is het goed om te begrijpen hoe het gedrag ontstaat en hier pro actief met aan de slag te gaan als je het gedrag is meer ontspannen banen wilt leiden.
Ze zullen niet vanaf moment nul blaffen, maar het geheel ontstaat door een aantal factoren. Namelijk het geluid van bel, jouw actie om de deur te gaan open en het verrassingseffect dat ze niet weten wie er achter die deur staat.
In eerste instantie heeft de bel geen voorspellende waarde. Maar na een paar keer hebben ze in de gaten dat de bel de voorspeller wordt van onrust. Jij komt namelijk in actie als de bel gaat en vervolgens komen er mensen die hij niet kent met nieuwe geuren en geluiden.

Sarah en Archie wilden graag hun begeleidingsmethode met ons delen. Wellicht kan het jou inspireren:

Kerstboom wint het van gasten, maak van bezoek een voorspelbaar feest.
Over hoe een pluche kerstboom jouw hond kan helpen als er bezoek komt. 

De bel gaat, langzaam beweeg ik naar de deur en met kalme stem probeer ik mijn pup ervan te overtuigen dat er echt niks spannends gaat gebeuren. Echter heeft hij al lang door dat er iets gaat gebeuren en komt hij er al snel achter dat er nieuwe mensen voor de deur staan. Misschien is deze situatie voor jouw hond wel net zo spannend en onvoorspelbaar als deze voor mijn Archie was, maar wij hebben hier iets op gevonden. Mijn tip deel ik graag met jullie.

Wanneer er bezoek kwam, kregen ze van ons eerst een korte instructie over wanneer en hoe ze bij binnenkomst Archie het beste konden aanhalen. Archie, niet wetend wat hij kon verwachten van deze nieuwe mensen, werd alsmaar drukker en voor sommige gasten was dat best spannend. De pup kon de situatie nog niet inschatten en hij uitte dat door heel veel te bewegen. Hij gooide zich tegen benen aan om geaaid te worden, om vervolgens weer snel weg te springen als de aaiende hand dichterbij wilde komen.

Om te zorgen dat het bezoek rustig kan binnenkomen en Archie zijn energie ergens anders op kan richten, hebben we iets bedacht: de introductie van een ‘ontvangst-speeltje’. Het is hierbij belangrijk dat je een speeltje kiest waar de hond zelf niet zomaar bij kan. In ons geval is dit een pluche kerstboom met knispergeluiden. Archie is dol op pluche speelgoed, maar aangezien hij alles sloopt, krijgt hij dit niet zo vaak. Deze kerstboom zetten we voor de voordeur neer en het bezoek kreeg de instructie hiermee binnen te komen en gewoon te blijven staan. Het wordt niet aan de hond gepresenteerd als speeltje.

Vervolgens staan de gasten in de hal te wachten en hebben ze het speeltje gewoon rustig naast zich vast. Archie kijkt niet langer naar de gasten, maar ziet gelijk het speeltje. Wij geven aan dat Archie het speeltje mag pakken: ‘Pak het speeltje’ en hij neemt het vervolgens voorzichtig aan. Daarna rent hij weg om zelf met het speeltje te gaan spelen in de woonkamer en kunnen wij rustig met onze gasten doorlopen naar de keuken. Archie, veel te druk met zijn kerstboom, is helemaal vergeten dat er gasten waren en komt er later rustig bij liggen in de keuken. De kerstboom wordt geruild tegen een bekend speeltje of botje en we bergen de pluche boom weer op.

Ondertussen is het ontvangen van bezoek niet meer zo spannend als eerst en veel familie en vrienden kent hij inmiddels al. Toch kan ik me zo voorstellen dat er honden zijn die dit wel spannend blijven vinden en ik hoop van harte dat onze tip deze honden kan helpen.
Kies een speeltje uit dat leuker is dan de gasten en maak van bezoek een voorspelbaar feest.

Archie met zijn kersboom