Zindelijkheid

De IJslandse Herdershond is van nature erg zindelijk, maar alles natuurlijk binnen de mogelijkheden van wat de blaas en sluitspier van de pup aankan. Het duurt op zijn minst een aantal weken voordat je rustig door kunt slapen. Om overdag maar te zwijgen, dat duurt namelijk veel langer. Het hangt dan van veel meer factoren af hoe snel het lukt.
De pup moet zich een heel aantal keer per dag ontlasten en als ze moeten, dan moeten ze ook. Het leren herkennen van de signalen dat er iets aan zit te komen is dan ook de uitdaging van dat moment.
Naast ze regelmatig, na elk slaapje en speelmoment, even buiten te zetten is een goed hulpmiddel. Maar een belangrijk onderdeel is je pup uitleggen hoe hij de weg naar buiten kan vinden. En hoe hij jou hiervan op de hoogte kan stellen.
Natuurlijk heeft hij in eerste instantie jouw aandacht hiervoor nodig, jij bent namelijk degene die moet leren herkennen dat hij moet en moet zorgen dat hij dan naar buiten kan.

Zindelijkheidstraining betekent niet alleen dat jij je puppy leert dat het de bedoeling is om buiten de behoefte te doen. Het betekent ook dat je hem helpt om spier controle op te bouwen. En dat je hem leert hoe hij jou duidelijk kan maken dat hij naar buiten moet.
Dat laatste kan op enig moment beteken dat je denkt dat je een portier functie hebt, maar hou dat vol. Het is super dat hij er achter komt dat hij met jou kan communiceren. Ook al denk je dat je vaak voor jan met de korte achternaam buiten staat. Het aangeven wordt vanzelf minder.

Voor de nacht
Plaats een doos of bench zodanig naast je bed dat je liggend bij je pup kan komen.
Wanneer je merkt dat je pup onrustig is steek je je hand in de doos. Het kan namelijk zijn dat hij zich alleen voelt, jouw hand zal dan maken dat hij weer gaat slapen. Merk je dat hij onrustiger is/wordt, dan pak je hem op en zet je hem buiten zonder al te veel aandacht te geven. Hij moet het niet als een gezellig moment gaan zien.
Je maakt het jezelf gemakkelijk om buiten een rennetje te maken waar je hem in kan zetten. Hij heeft dan niet de mogelijkheid om van de uitlaat beurt een feestje te maken. Je kunt hem dan namelijk direct oppakken als hij klaar is en hoe je hem niet te vangen.

Overdag
Voor puppy’s die actief zijn is het moeilijker om aan te voelen wanneer ze naar buiten moeten, als ze voelen dat ze moeten, dan moeten ze ook. Als hulpmiddel is het belangrijk om na elk slaap, speel of eetmoment je pup even mee naar buiten te nemen. Maar in ieder geval een keer per uur.

Waaraan kun je zien dat je pup zich gaat ontlasten:

Veel voorkomende ‘problemen’:
– Je gaat met je pup wandelen, maar zodra jullie binnen zijn doet hij het in huis.
– Je pup maakt ’s nachts